Historien om NunnaUuni

De nordliga vintrarna har lärt oss att överleva under svåra förhållanden. Där har eldstaden har haft en central plats. Det har varit en samlingspunkt i hemmet och fungerat som kök och värmekälla. Även om eldstaden inte längre har samma betydelse för den moderna människan, lever konsten att bygga eldstäder kvar och utvecklas i kombination med modern industriell expertis, forskning och design i varje eldstad vi tillverkar.

NunnaUuni – en pionjär inom tillverkning av värmelagrande eldstäder i 40 år

Det finska företaget NunnaUuni har producerat sina innovativa, värmelagrande eldstäder och bakugnar i Nunnanlahti i Norra Karelen i 40 år och upprätthållit regionens mer än sekelgamla tradition av eldstadstillverkning.

Duktiga eldstadsbyggare bodde och verkade i regionen redan på 1800-talet. När en lämplig täljstenskälla hade hittats och brutits sågades stenen – vinkelrätt mot skiktriktningen för inre eldstadsstenar och parallellt för ytstenarna. Beroende på skärytan använde man stenarna för att rikta värmeöverföringen åt olika håll i den färdiga täljstenskaminen. Dessa täljstenseldstäder var kända för sina utmärkta värmeegenskaper, och i de bästa bildades ett starkt ljusbrunt, stabilt skikt på brännkammarens yta vid hård användning. En brännkammare som höll i decennier, goda bakningsegenskaper i bakugnen och stabil värmeavgivning från eldstaden gjorde att husbonden lätt kunde livnära sin familj långt in i framtiden.

1982 grundade Juhani Lehikoinen tillsammans med lokala eldstadsbyggare Nunnanlahden Uuni Oy, och förenade därmed regionens prestigefyllda hantverkstradition med expertis inom industriell konstruktion. 1981 fick Juhani gruvbrytningsrättigheterna till ett område som kallas Lössän monttu, där en gruva hade varit i drift 100 år tidigare.

Företaget växte snabbt och började framgångsrikt exportera sina produkter till den centraleuropeiska marknaden 1986. Idag är företagets huvudmarknader Finland, Centraleuropa och de baltiska länderna. År 2022 sysselsatte företaget drygt 50 personer.

Som en föregångare i branschen har NunnaUuni utvecklat innovativa lösningar för eldstäder och bakugnar på basis av forskning om täljsten. NunnaUuni har ensamrätt att använda Mammutti-täljstenen från sin gruva. Stenen tål extremt höga temperaturer och erbjuder utmärkt värmelagringskapacitet. Förgasningsmetoden Golden Fire, utvecklad av NunnaUuni för att uppnå renare förbränning, hjälper till att minska utsläppen och förbättrar eldstadens effektivitet. Tack vare Mammutti-täljstenen och den effektiva och rena förbränningsmetoden kräver eldstaden bara cirka hälften så mycket ved som vanliga eldstäder för att ge samma uppvärmningsnivå.

Nunnanlahden Uuni Oy:s styrelseordförande Juhani Lehikoinen och vd Johannes Uusitalo.

Lojala kunder, Mammutti-täljstenen och täljstenskunskaperna hos företagets skickliga och engagerade medarbetare är hörnstenarna i NunnaUunis framgång. NunnaUuni vill utveckla ännu bättre produkter för sina kunder för uppvärmning, matlagning och komfortabelt boende. NunnaUunis eldstäder av natursten är ett miljövänligt val. De rika täljstensfyndigheterna garanterar att de hållbara och kostnadseffektiva NunnaUuni-produkterna kan fortsätta produceras i årtionden.

NunnaUunis viktigaste milstolpar

 • 1981 Juhani Lehikoinen får gruvrättigheterna till det 78 hektar stora området Lössän monttu
 • 1982 Nunnanlahden Uuni Oy bildas
 • 1983 Den första NunnaUuni-bakugnen kommer ut på marknaden
 • 1986 Exporten till Tyskland börjar
 • Sent 1980-tal Stark satsning på fabrikshallar och maskiner
 • 1999 Omfattande studier av olika täljstenstyper genomförs och Mammutti-täljstenen döps
 • 1999 Gyllene eldens förgasningsmetod utvecklas
 • 1999 Den första testmetoden för värmelagrande eldstäder, SAA142/222, utvecklas i samarbete med den tyska testanläggningen Fraunhofer Institute
 • 2000 Den första eldstaden som använder förgasningsmetoden Golden Fire lanseras på marknaden
 • 2006 Nunnanlahden Uuni tilldelas Internationaliseringspriset av Finlands president
 • 2007 Dotterbolaget NunnaUuni Oy bildas
 • 2010 De första värmelagrande injektorkaminerna lanseras
 • 2019 Metod för täljstensklassificering publiceras i Anne Huhtas doktorsavhandling
 • 2019 Mammutti-täljsten och Golden Fire-metoden utses till vinnare av Mustahiili-kampanjens innovationstävling
 • 2022 NunnaUuni firar 40-årsjubileum
 • 2022 NunnaUuni lanserar bakugnen Anna, världens första värmelagrande ugn som uppfyller utsläppskraven i EcoDesign-direktivet

Hitta närmaste återförsäljare och installationsservice

Vill du utforska NunnaUunis sortiment närmare? Behöver du hjälp med installationen? Här hittar du närmaste återförsäljare och företag som erbjuder installationstjänster.

Hitta din närmaste återförsäljare och installationstjänst

Frågor om produkterna?

Har du frågor om våra produkter? Våra experter svarar gärna på alla frågor.

Kontakta oss